OBSERVATORI INTEL·LIGENT

Continuem treballant per a la gestió eficient de l'aigua en el sector vitivinícola català

Info Innovi,

Davant la situació de sequera, INNOVI es va plantejar com podia ajudar el sector vitivinícola des d'un punt de vista innovador. El sector no només s'enfrontava a la manca d'aigua, sinó també a una nova regulació que exigia una dràstica reducció del consum d'aigua. En resposta a aquest repte, juntament amb el Clúster de l'Aigua (CWP) es van organitzar dues jornades sobre estalvi i gestió de l'aigua: una presencial al Penedès i una altra online per arribar a un públic més ampli. D'aquestes iniciatives va sorgir el projecte VIWATEC, amb l'objectiu d'avaluar i recollir bones pràctiques per elaborar una guia de gestió i estalvi d'aigua per al sector vitivinícola.

En el marc d’aquest projecte, finançat per les Iniciatives de Reforç a la Competitivitat d’ACCIÓ 2023 (Línia Reforç Competitiu), els dies 11, 12 i 13 de juny es van dur a terme les Taules de Treball sobre Gestió i Tractament d'Aigua a tres zones clau de Catalunya: Montsant - Priorat, Penedès i Empordà. Aquestes sessions van reunir experts i professionals del sector per compartir casos d'èxit i bones pràctiques amb l'objectiu de millorar l'eficiència en l'ús de l'aigua en la indústria vitivinícola. Vam comptar amb l'expertesa de CIM Aigua, Dr. Canicio Consulting Chemist i Geoservei i ABM Consulting. Les jornades van ser organitzades per INNOVI, el Catalan Water Partnership (CWP) i l'Associació Vinícola Catalana (AVC) amb la col·laboració de la Denominació d'Origen Montsant, la Denominació d'Origen Qualificada Priorat, la Denominació d'Origen Penedès i la Denominació d'Origen Empordà.

A la taula del Montsant - Priorat el discurs es va focalitzar en la importància de reutilitzar aigua del celler per al reg: reutilització d'aigua depurada, les seves implicacions sanitàries i el seu emmagatzematge i l'ús de vinasses per al reg van ser d'especial interès per als cellers més petits. A més, també es van tractar temes com els protocols per determinar la mínima quantitat d'aigua necessària per a la neteja, la neteja amb vapor (que permet una desinfecció més efectiva amb un consum d'aigua significativament reduït) i la neteja dels terres en sec i l'ús de productes químics desincrustants.

Els temes a destacar tractats a la taula del Penedès van girar entorn la complexitat de gestionar les vinasses en un entorn 100% ecològic, la necessitat de dedicació i esforç en la depuració d'aigua per garantir la seva qualitat per a la reutilització en regadiu, complint amb les normatives actuals, i l'impacte de l'enoturisme en la gestió del malbaratament d'aigua als cellers. A més de compartir metodologies i tecnologies clau (com les pistoles d'alta pressió), es va destacar la necessitat que l'administració pública tingui un paper proactiu per a l'adopció de mesures resolutives col.laboratives, essencial per a bona gestió de l'aigua.

Finalment, a la taula de l'Empordà, els temes principals també van ser relacionats amb la regulació de l'aigua regenerada, tenint en compte la conductivitat i salinitat d'aquesta, posant especial èmfasi en la cara més burocràtica del procés: la recirculació interna de l'aigua per a diversos usos, la captació d'aigua de la pluja i l'emmagatzematge en tines subterrànies, i la importància del reg de la vinya. Per altra banda, es va remarcar la importància de la conscienciació i formació del personal temporer durant la verema per assegurar un correcte seguiment dels protocols de neteja.

En conjunt, aquestes Taules de Treball van ser una plataforma valuosa per compartir coneixements, experiències i preocupacions, i han proporcionat una visió sobre les pràctiques innovadores i efectives en la gestió i tractament d'aigua al sector vitivinícola, tot el comentat en aquestes taules estarà recollit a la guia de gestió i estalvi d'aigua per al sector vitivinícola.

Comentaris


Per comentar, si us plau inicia sessió o crea't un compte

Este proyecto ha recibido el apoyo del Ministerio de Industria, Comercio y Turismo, dentro del marco del Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia, en la convocatoria 2021b de ayudas a Agrupaciones Empresariales Innovadoras con el objeto de mejorar la competitividad de las pequeñas y medianas empresas.

i+Porc | Proyecto facePIG

Modificar cookies